רושפלד לא לבד. למה כחלון וביבי אחראים למחירים הגבוהים במסעדות ולפשיטות הרגל

זה כבר שיא חדש. עוד לא הספקתי להעלות לאוויר את הסרטון ב”ג’ונתן פוד קלאב” והנה המסעדה נסגרה. וחבל! בניגוד לכמה פלופים בעבר, פה יונתן רושפלד חזר לשורשים, והאוכל היה מצטיין, ממש 9 במדד שלי. אמנם זה מאוחר מדי.

נכון, זה כבר הפך לסדרתי אצלו, סגירת המקומות, אבל ב-3 הפעמים שהייתי ב”פוד קלאב”, היה די מלא. מוזר, אבל בסטטיסטיקה הישראלית ש-95 אחוז מהמסעדות נסגרות, רושפלד הוא רק מספר. וכשבוחנים את ענף המסעדות מתגלה תמונה קשה מאד.

אז למה באמת נסגרות כל כך הרבה מסעדות? התשובה אצל השר ״העלאק״ חברתי כחלון.  השנה התברר כי הממשלה היא זו שעומדת מאחורי המחירים הגבוהים במסעדות וגם מאחורי פשיטות הרגל הרבות והכל מהשיקולים הכי הזויים שיש.

ממשלת נתניהו רוצה ״להילחם״ בעובדים הזרים. אבל זו מלחמה לא אמיתית. הם לא יגרשו, הם לא יעבירו להסגרים, הם מחפשים דרכים עקיפות.

בשנה שעברה הוחלט על קרן פנסיה מיוחדת לעובדים זרים. עוד סוג של מס למסעדות, כי הקרן תופקד בבנק שהמדינה בחרה – ולא ישירות לעובדים הזרים. אבל זו היתה רק ההתחלה.

בחודש שעבר התבשרו בעלי המסעדות שהם בעצם יהיו אלה שעל גבם ״יטפלו״ שוב בעובדים הזרים. הם יצטרכו לשלם קנס ענק על כל עובד זר, גם רטרואקטיבית ל-6 שנים אחורה. בחישוב פשוט מאות אלפי שקלים מינימום לכל מסעדה. מישהו מצפה שמסעדה תעמוד בזה?  באוצר לא מגדירים זאת כקנס אלא מס. מס שנועד לתת זכויות לעובדים הזרים. אבל זהו שקר גס וסמנטיקה זולה. עובד זר היום מרוויח הרבה יותר ממשכורת מינימום ועושה עבודה שאף ישראלי לא מוכן לעשות.

קחו למשל שטיפת כלים. אף ישראלי לא מוכן לעבוד בזה. אפילו לא תמורת עשרת אלפים ועד 12,000₪ לחודש. כן, זה השכר הממוצע של שוטף הכלים במסעדות בתל אביב, (כולל תנאים סוציאלים).

אז כעת מסעדות, שבקושי שורדות ובקושי מצליחות להתאזן,  מקבלות מס חדש שעלותו עשרות אלפי שקלים בשנה. האוצר מצפה שהם יפטרו את העובדים הזרים וכך יימנעו מהקנס. הבעייה – מי יעבוד בעבודות האלה?

וגם אם יפטרו. תארו לעצמכם 70 אלף עובדים זרים (זוהי ההערכה בענף המסעדות) מפסיקים לקבל שכר בן לילה. ביבי שבא לבקר בדרום תל אביב – ביד אחת מקבל נשיקות מהתושבים וביד השנייה שולח לרחובות עשרות אלפי אריתראיים, בלי כסף, בלי כל פרנסה. מה הם יעשו? אתם מבינים לבד את ההשלכות.

והמסעדות שלא יכולות לפטר את העובדים, ולא יכולות לממן את הקנס החדש – הרבה ייסגרו והשאר יעלו מחירים כדי להתקיים במציאות החדשה. איך שלא תסובבו את זה – אנחנו הסועדים מפסידים.

תל אביב הפכה בשנים האחרונות ובצדק לבירה קולינרית. חודש הבא אני מארח כאן עיתונאית חשובה מניו יורק שבאה לכתוב על הסצינה הזו. יש פה מטבחים נפלאים ואנשים מוכשרים. אבל כעת זה הולך להיגמר.

לצערי אני צופה פשיטת רגל מאסיבית של עוד מסעדות – כי הרי גם אם הם יעלו מחירים להתמודד עם הגזרות – אנחנו לא נרצה לשלם. עשרות אלפי עובדים: טבחים, מלצרים, ברמנים – כולם ייפלטו מהשוק הזה, עוד אבטלה למדינת ישראל.

מי שלא יפשוט רגל ינסה לשרוד אולי עם חומרי גלם נחותים ומבצעי שיווק מביכים. תל אביב תהפוך מבירת המסעדות בנוסח משיה וטאיזו לבירת ההמבורגרים הנחותים נוסח השף רוט בשמונה שקלים.

וכך במדינת החלם שלנו, בה רק מושחתים מצליחים, נוכל אנחנו להמשיך לבכות על יוקר המחייה והחיים הקשים. רק תבינו מאיפה הדג הזה מסריח.

8 Responses

  1. לכלוכית צפונית Reply

    באמת טפשות. לא יודעת אם יש צורך להילחם בתופעת העובדים הזרים. אבל גם אם נניח שזה המצב , זו בוודאי לא השיטה. לפגוע בסועדים, על הדרך. אכילה בחוץ בשנת 2018 אינה מותרות. כל מי שעובד והרבה מחוץ לבית נזקק למסעדה. ובפרט אנשים שאין להם רכב ולא יכולים לסחוב עימם את הארוחות על בסיס יומי. חוץ מזה שרובינו נהנים להתפנק בבתי קפה ובמסעדות. מי יותר ומי פחות. טפשות כבר אמרנו?
    שלא לדבר על כך שבצפון, למשל, אין ממילא מספיק בתי קפה ומסעדות ואין מבחר.

  2. איציק Reply

    לא יאמן בורות ונבערות הכסילאים, גם לשטוף כלים אף פעם לא יגיעו כי סבון ומים לא יועילו לידיהם הצחורות המקישות רוע על המקלדת , מה עשיתם בחיים שלכם מלבד לבקר יזמים ומעסיקים?
    יש עוד משהו להטיל על בעלי המסעדות ?
    יש להציף את מצוקתם ולתקן עוולות.
    תודה לך ניב

  3. רובי Reply

    איזה קשקשן אתה ניב גלבוע.
    אתה , מבקר המסעדות הפופוליסט שעושה קריירה על הכפשה מנסה לקבל נקודות זכות בהעברת אצבע למקום אחר.

  4. רונן Reply

    כן, צודקים! יותר מפלאפל מעופש ושווארמת חתולים לא מגיעה לאנשים החשוכים שגרים במדינה הזאת כנראה

  5. יעל Reply

    גיבוב שטויות. רוב המסעדות נסגרות מפאת ניהול כושל וחוסר הבנה בסיסית בעסקים. ברוב המסעדות אין כל קשר בין התכנית העיסקית שנהגתה לבין ההוצאות בפועל – שוב כתוצאה מחוסר הבנה של התחום.
    המסעדות היו יקרות להחריד לפני המס החדש (ולא, לא בגלל עלויות העובדים כפי שנהוג לבכות שכן ידוע לכל שרוב משכורות הצוות משולמות מהטיפים ולא מכיסו של הבעלים), יוקר שהוא נגזרת של חזירות ושוב, ניהול כושל (“פתאום” מגלים שהתקורה הרבה יותר גבוהה ממה שחשבו וכו)

    • איציק Reply

      יעל , מי שמגבב שטויות זו את . החזירה היחידה שאני מזהה זו את . מילא חזירה , אבל גם טיפשה !

  6. רון Reply

    העובדים הזרים זו סכנה לקיומה של מדינת ישראל. לא חשוב מי ומה מטרפד אותם

  7. רותם Reply

    כן שיפשטו רגל. מי שמקים עסק צריך לדעת שזה כלכלי וצריך לדעת לתמחר כדי להרוויח. מי שמקים עסק ומעסיק מסתננים לא חוקיים שפוגעים במדינה בו שיפשוט רגל מצידי. עכשיו גם מכשירים את האפריקנים לעבודה במוסכים. אני אוודא שאף אפריקני לא יגע לי באוטו

Leave a Reply